• Sanepid wyraził zgodę na przywrócenie sprzedaży artykułów spożywczych i higienicznych na targowiskach miejskich przy zachowaniu zaleceń opublikowanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego.

    Informacja przyszła dzisiaj (31 marca) w odpowiedzi na wniosek prezydenta o możliwość wznowienia handlu poinformowała rzeczniczka Aneta Klimek. Na podstawie opinii sanepidu prezydent Grzegorz Mackiewicz podjął decyzję o przywróceniu zakupów na targowiskach miejskich pod wskazanymi warunkami.

    Od dzisiaj od godz. 12.00 na targowiskach miejskich można sprzedawać wyłącznie artykuły spożywcze i higieniczne.

    Zarząd Dróg Miejskich będzie zbierał pisemne oświadczenie od sprzedających (wzór poniżej). Sprzedaż w pawilonach na targowiskach odbywa się na takich zasadach jak dotąd. Decyzja prezydenta w sprawie targowisk jest uzależniona od aktualnej opinii sanepidu i może ulec zmianie.

    W rozmowy pomiędzy sanepidem a sprzedawcami włączył się senator Maciej Łuczak. Wojewoda łódzki zwrócił się do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast z województwa łódzkiego z prośbą o umożliwienie dostępu do targowisk i bazarów, przy zachowaniu środków ostrożności i zaleceń GIS.

     

    Pabianice dnia ………………………………

    …………………………………………………………….

    …………………………………………………………….

    …………………………………………………………….

    …………………………………………………………….

    (imię i nazwisko/dane firmy)

    OŚWIADCZENIE

    Ja niżej podpisany oświadczam, że zobowiązuję się do bezwzględnego przestrzegania i stosowania zaleceń wynikających z decyzji Ministra Zdrowia oraz Państwowego Inspektoratu Sanitarnego, dotyczących zasad higieny oraz szczególnej ostrożności podczas prowadzonej działalności handlowej na Targowisku Miejskim w Pabianicach.

    Korzystając z terenu targowiska miejskiego przy ulicy Moniuszki 40/42 zobowiązuję się:

    1. myć ręce:

    – przed rozpoczęciem pracy,

    – przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,

    – po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,

    – po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,

    – po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,

    – po skorzystaniu z toalety,

    – po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,

    – po jedzeniu, piciu, lub paleniu,

    – po każdym kontakcie z pieniędzmi,

    2. Stosować higienę kaszlu i oddychania,

    3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności-restrykcyjnie i z pełną świadomością,

    4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego,

    5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 2 metry),

    6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych,

    7. Przy stanowisku ustawić pojemnik z płynem dezynfekującym tak aby był dostępny również dla kupującego,

    8. Obsługując stanowisko handlowe będę posiadał maseczkę ochronną na twarz oraz rękawice ochronne,

    9. Działalność handlową będę prowadził tylko i wyłącznie na stanowisku wyznaczonym mi przez Administratora targowiska.

    ……………………………………………………

    (czytelny podpis)

    Numer stanowiska handlowego przydzielonego przez Administratora targowiska: ……………

    Udostępnij