• W Wojewódzkim Kulinarnym Konkursie Bożonarodzeniowym uczestnicy muszą samodzielnie wykonać odpowiednie dania wigilijne oraz zaprezentować je na zdjęciach. Przewidziano wysokie nagrody!

    Celem konkursu jest promocja i rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego, zachęcenie mieszkańców do wykorzystywania tychże produktów w przygotowywanych potrawach lub wypiekach świątecznych oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kuchni regionalnej.

    Udział w rywalizacji może wziąć każdy mieszkaniec regionu. Należy pamiętać o użyciu produktów tradycyjnych i lokalnych z naszego województwa. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna i Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy.

    Jeśli chcesz wziąć udział w konkursie, przygotuj odpowiednie danie, zrób mu zdjęcie oraz wypełnij formularz zgłoszeniowy. Prace konkursowe należy przesłać w formie plików PDF/JPG oraz DOC o wadze maksymalnie do 10 MB poprzez formularz zamieszczony na stronie internetowej pod linkiem: www.lodzkie.pl/rolnictwo/konkurs-bozonarodzeniowy. Zgłoszenia przyjmowane będą do 7 grudnia do godziny 23.59.

    Dla zwycięzców konkursu w każdej z kategorii przewidziano nagrody w wysokości 1500 zł za zajęcie I miejsca, 1000 zł za II miejsce oraz 500 zł za III miejsce.

    Regulamin konkursu dostępny jest pod adresem: https://elodzkie.pl/media/surveys/13/regulamin_konkurs_kulinarny_bozonarodzeniowy-201118.pdf. Z listą łódzkich produktów regionalnych zapoznać można się tutaj: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-lodzkie.

    Konkurs finansowany jest ze środków „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

    Udostępnij