• Przez cztery dni Pabianice były najsmaczniejszym miastem w Polsce.

    16 listopada wystartowały „Smaki Pabianic”, czyli konkurs na najlepszą restaurację w mieście. Wydarzenie zorganizował zespół Hotelu Fabryka Wełny oraz Urząd Miejski. Przez cztery dni w 11 restauracjach goście kosztowali konkursowego zestawu składającego się z dania głównego i deseru.

    – Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny 25 złotych restauratorzy mieli pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską aż na japońskiej skończywszy, gwarantował bardzo urozmaicone doznania kulinarne.

    Każdy gość, który skusił się na festiwalowe danie, otrzymał specjalny formularz, w którym oceniał restaurację w czterech kategoriach: walory smakowe, aranżacja talerza, jakość serwisu i  atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonili zwycięzcę oraz laureatów poszczególnych kategorii.

    Wyniki ogłoszono w niedzielę, 19 listopada, w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny. Pabianiczanie jako najlepszą wybrali Osadę Rybacką Sereczyn.

    – Pomysł uczestnictwa w konkursie zrodził się z chęci zabawy i pasji do gotowania. Nie myślałem o wygranej, ale o samej radości z uczestniczenia w takim konkursie, a także pokazania Pabianic jako miasta, w którym też się świetnie gotuje – mówi Wojciech Oleśko, właściciel Osady Rybackiej Sereczyn. – Potrawą konkursową był sum z kapustą i grzybami, którą wymyśliłem razem ze swoim kucharzem ponad 13 lat temu. Jest to potrawa, która smakuje wszystkim. Na deser serwowaliśmy tradycyjną polską szarlotkę. Przy okazji serdecznie dziękuję byłym, obecnym i przyszłym klientom. Dodam, że dania konkursowe są obecne w menu restauracji.

    Dyplomy odebrali również właściciele restauracji Passado, Wzorcownia by W. Bober i Dom Tkacza.

    Właściciel restauracji „Passado” Artur Muszyński był zaszczycony wzięciem udziału w konkursie i zaskoczony jego dużym zainteresowaniem.

    – Dyplom w kategorii „najlepszy smak” moja restauracja zdobyła daniem popisowym, czyli udkiem z kaczki robionym metodą confite, podanym na puree z dyni, z karmelizowanym buraczkiem, sosem malinowym i musem z jabłka. Danie główne uświetnił deser z białej czekolady w akompaniamencie świeżych owoców – powiedział nam właściciel Pasado.

    Wieczór w Fabryce Wełna uświetnił rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej, byłej wokalistki zespołu Varius Manx oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyli Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Było bardzo… smacznie.

    Udostępnij