• Polski kucharz, restaurator, szef kuchni znany z programów telewizyjnych i radiowych oraz autor książek kucharskich odwiedził Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie.

    Robert Sowa przeprowadził warsztaty i zaprezentował najnowsze trendy w gotowaniu. Jego wizyta związana również była z eliminacjami do konkursu „Kulinarny Talent 2018”, którego jest pomysłodawcą. Finał konkursu 22 marca w Warszawie.

    – Witam was bardzo serdecznie na dzisiejszych warsztatach. Przed nami interesująca przygoda kulinarna, mianowicie dzisiejsza przekąska to połączenie kuchni greckiej, włoskiej i hiszpańskiej, między innymi hummus i nadziewane pomidory. Danie główne to sto procent kuchni polskiej. Będzie to marynowana pieczona pierś z kaczki. Do tego bardzo polski owoc śliwka karmelizowana w miodzie ze śliwowicą w przyprawach korzennych, a na deser beza z kremem waniliowym na bazie serka mascarpone z żółtkami, z cukrem pudrem z owocami – tak rozpoczął gość Robert Sowa.

    Młodzież z gastronomika z wielkim zapałem i wypiekami na twarzach zabrała się do pracy. Wszyscy bardzo chętnie przygotowywali dania zaproponowane przez znanego szefa kuchni. Pomagali im również współpracownicy Roberta Sowy, czyli Krzysztof Baranowski i Konrad Kornaszewski.

    Po zakończeniu zmagań kulinarnych nadszedł czas na degustację smakołyków. Były przepyszne, co potwierdza też przedstawicielka naszej redakcji.

    – Przede wszystkim trzeba podkreślić, że ci młodzi ludzie są bardzo otwarci na to, co dziś robiliśmy. To nie są produkty, które kupują codziennie w sklepie, a dań, które powstały, nie jadają na co dzień –powiedział Robert Sowa. – Wymyśliliśmy sobie podczas tej trasy, że zrobimy to, co jest dzisiaj modne, czyli przede wszystkim hummusy, na punkcie których oszalała Warszawa. Patrząc na stół za mną, który wyglądał bardzo bogato i kolorowo, zniknęło prawie wszystko, no może oprócz oliwek, do których nie do końca się młodzi przekonali, ale z wiekiem im to przejdzie.

    Przed dyrektorem szkoły Arkadiuszem Bieleckim trudne zadanie. Ze sztabem nauczycielskim musi wybrać najzdolniejszego kucharza ze szkoły w Widzewie, który pojawi się na konkursie „Kulinarny talent” 22 marca na największych targach gastronomicznych EuroGastro w Warszawie.

    – To będzie duże wyzwanie dla tego młodego człowieka. Na targach będzie bowiem jury degustacyjne, jury profesjonalnych szefów, dziennikarze, kamery. To zupełnie inne gotowanie. Wtedy nawet zapomina się o tym, że należy ziemniaki posolić – stwierdził Sowa.

    Na zakończenie smakowitych warsztatów w Widzewie każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz książkę kulinarną „Krok po kroku z Robertą Sową”. Kolejka po autograf była długa…

    tekst i foto: Cel.

    Udostępnij