Dobrońska fabryka firmy Jantoń 19 maja po raz pierwszy wzięła udział w europejskiej akcji „Noc Muzeów”.
Zwiedzanie fabryki oraz prezentacja innowacyjnych technologii połączone z degustacją miejscowych trunków przybliżyły uczestnikom produkty firmy oraz proces produkcji. Pierwsza zaprezentowana została winiarnia, w której odwiedzający dowiedzieli się, czym są fermentacja, kupażowanie, leżakowanie czy filtracja. Pracownicy dokładnie opisywali kolejne etapy. Dużym zainteresowaniem cieszyła się również eksperymentalna produkcja cydru metodą szampańską, wykorzystywaną dotąd w produkcji musujących win gronowych.
– Zainteresowanie akcją przerosło nasze wszelkie oczekiwania, dlatego podjęliśmy decyzję o zaproszeniu do naszej fabryki nie 50, jak początkowo zakładaliśmy, a 100 osób – mówi Jakub Nowak, prezes zarządu spółki Jantoń. – Liczba chętnych i ciągle napływające pozytywne opinie zachęcają nas do wzięcia udziału w „Nocy Muzeów” także w przyszłym roku.
Kluczowym punktem była degustacja wyrobów pobieranych bezpośrednio z ogromnych zbiorników. Dla niektórych był to pierwszy kontakt z produktami dobrońskiej firmy, inni rozpoznawali znajome smaki.
Goście odwiedzili również linię rozlewniczą podczas pracy, gdzie dowiedzieli się, jak wyglądają procesy rozlewu i konfekcjonowania wyrobów. Na zakończenie zwiedzania każdy uczestnik otrzymał drobny upominek.
foto: Jantoń