Sanepid wyraził zgodę na przywrócenie sprzedaży artykułów spożywczych i higienicznych na targowiskach miejskich przy zachowaniu zaleceń opublikowanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
– Informacja przyszła dzisiaj (31 marca) w odpowiedzi na wniosek prezydenta o możliwość wznowienia handlu – poinformowała rzeczniczka Aneta Klimek. – Na podstawie opinii sanepidu prezydent Grzegorz Mackiewicz podjął decyzję o przywróceniu zakupów na targowiskach miejskich pod wskazanymi warunkami.
Od dzisiaj od godz. 12.00 na targowiskach miejskich można sprzedawać wyłącznie artykuły spożywcze i higieniczne.
Zarząd Dróg Miejskich będzie zbierał pisemne oświadczenie od sprzedających (wzór poniżej). Sprzedaż w pawilonach na targowiskach odbywa się na takich zasadach jak dotąd. Decyzja prezydenta w sprawie targowisk jest uzależniona od aktualnej opinii sanepidu i może ulec zmianie.
W rozmowy pomiędzy sanepidem a sprzedawcami włączył się senator Maciej Łuczak. Wojewoda łódzki zwrócił się do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast z województwa łódzkiego z prośbą o umożliwienie dostępu do targowisk i bazarów, przy zachowaniu środków ostrożności i zaleceń GIS.
Pabianice dnia ………………………………
…………………………………………………………….
…………………………………………………………….
…………………………………………………………….
…………………………………………………………….
(imię i nazwisko/dane firmy)
OŚWIADCZENIE
Ja niżej podpisany oświadczam, że zobowiązuję się do bezwzględnego przestrzegania i stosowania zaleceń wynikających z decyzji Ministra Zdrowia oraz Państwowego Inspektoratu Sanitarnego, dotyczących zasad higieny oraz szczególnej ostrożności podczas prowadzonej działalności handlowej na Targowisku Miejskim w Pabianicach.
Korzystając z terenu targowiska miejskiego przy ulicy Moniuszki 40/42 zobowiązuję się:
1. myć ręce:
– przed rozpoczęciem pracy,
– przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
– po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
– po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
– po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
– po skorzystaniu z toalety,
– po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
– po jedzeniu, piciu, lub paleniu,
– po każdym kontakcie z pieniędzmi,
2. Stosować higienę kaszlu i oddychania,
3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności-restrykcyjnie i z pełną świadomością,
4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego,
5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 2 metry),
6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych,
7. Przy stanowisku ustawić pojemnik z płynem dezynfekującym tak aby był dostępny również dla kupującego,
8. Obsługując stanowisko handlowe będę posiadał maseczkę ochronną na twarz oraz rękawice ochronne,
9. Działalność handlową będę prowadził tylko i wyłącznie na stanowisku wyznaczonym mi przez Administratora targowiska.
……………………………………………………
(czytelny podpis)
Numer stanowiska handlowego przydzielonego przez Administratora targowiska: ……………