Latem zajadamy się świeżymi owocami i warzywami. Na rynku kupujemy je także z myślą o przetworach, które poczynimy na zimę.
Czy i jakie przetwory robią mieszkańcy naszego miasta, spróbowaliśmy dowiedzieć się w ulicznej sondzie.
Pierwsza odpowiedziała nam Kamila: – Staram się co roku przygotowywać przetwory. Najczęściej są to własnej roboty dżemy. To taka rodzinna tradycja.
Barbara: – Dbając o zdrowie swoje i najbliższych, przygotowuję różne przetwory. Zawsze są to dżemy i konfitury, ale też własnej roboty kiszone ogórki.
Edyta: – Niestety, nie robię przetworów, czego żałuję. Mam nadzieję, że nadejdzie kiedyś taki sezon, w którym nie tylko będę miała do tego chęci, ale i czas.
Jadwiga: – Tak, robię przetwory. Zawsze są to u mnie ogórki konserwowe i kiszone, a także przetwory owocowe, jak dżemy, kompoty.
Rafał: – Staram się co roku wraz z żoną przygotowywać przetwory. Są to najczęściej ogórki kiszone i dżemy.
Magdalena: – Niestety, nie robię przetworów z braku czasu. Jeżeli jednak mogłabym, to na pewno robiłabym dżem truskawkowy. Kiedyś robiła go moja mama, więc znam dobrze ten smak z dzieciństwa i jest rewelacyjny! Ani na targu, ani tym bardziej w sklepie nie da się takiego kupić. Myślę, że i na mnie przyjdzie czas i zacznę go robić.
Maria: – Z chęcią co roku przygotowuję przetwory. Są to różnego rodzaju kiszonki, a także przetwory soki i dżemy.
Anna: – Robiłam, ale już dawno przestałam. Nie opłaca się. Cukier drogi, owoce coraz droższe, gaz w górę. Kupię jeden słoik dżemu i mam na pół zimy. Rodzina też nie robi zapasów. Wszystko mamy w marketach przez cały rok…
Magda: – Sama nie przygotowuję przetworów, ale jest to zajęcie moich rodziców. W moim domu rodzinnym powstawały zawsze ogórki kiszone, sałatki, kiszona kapusta i dżemy.
Paulina: – Ja jeszcze nie przygotowuję przetworów. Gdybym miała je przygotowywać, to na pewno byłyby to dżemy, soki i to, co najpopularniejsze, czyli przetwory z ogórków. Każdy lubi przecież korniszony czy ogórki małosolne. I oczywiście najlepsze są te, które przygotowujemy sami.
Adam: – Potwierdzam, robię przetwory. Najczęściej zajmujemy się tym całą rodziną. Przygotowujemy ogórki małosolne i kiszone, dżemy i soki. A wszystko dlatego, że dzięki własnym wyrobom wiemy, co jemy.
Życzymy smacznego –
redakcja