W Centrum Seniora w mikołajki odbył się finał Konkursu na Zdrowy Posiłek zorganizowanego przez Urząd Miejski w Pabianicach.
Celem konkursu było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród pabianiczan, praktyczne wykorzystanie wiedzy z zakresu nauki o zdrowym żywieniu, a także integracja społeczności lokalnej.
9 finałowych dań zostało ocenionych pod względem zgodności z przepisem przysłanym w ramach I etapu konkursu, estetyki wykonania oraz smaku. O wynikach zadecydowała komisja w składzie: Wiesław Bober – Szef Kuchni Fabryka Wełny Hotel & Spa – przewodniczący komisji, dietetyk Magdalena Pękala oraz Michał Pytko, prowadzący cykl prelekcji (poprzedzających konkurs) z zakresu dietoterapii i chorób dieto zależnych.
W kategorii „Posiłek wegański” I miejsce zajęła Magdalena Gorąca, autorka sałatki „WEG”. W kategorii „Posiłek w stylu keto” zwyciężyła Sandra Dziamarska za sprawą przygotowanej pizzy na serowym spodzie. Zwyciężczynią w kategorii „Deser w wydaniu fit” była Katarzyna Sztandera i jej deser choco-nut. Nagrodą główną w każdej kategorii była wielofunkcyjna frytkownica beztłuszczowa. Pozostali uczestnicy zostali wyróżnieni upominkiem – miniblenderem z butelką.
– Zgromadzona w sali widownia przyznała po jednej nagrodzie publiczności w każdej kategorii, którą był blender ręczny. Wybory publiczności pokryły się z wyborami komisji konkursowej – powiedziała Iga Gajzler z wydziału spraw społecznych i gospodarczych UM.
Konkurs na Zdrowy Posiłek zrealizowany został w ramach zadania „Zdrowe Łódzkie na plus” finansowanego ze środków Samorządu Województwa Łódzkiego.
foto: UM