„Jeżyki” i „Niedźwiadki” z Przedszkola Miejskiego nr 13 postanowiły zmierzyć się z zagadnieniem powstawania chleba.
Pierwsze kroki skierowały do gospodarstwa agroturystycznego. Tam zapoznały się z historią chleba. Okazało się, że zanim otrzymamy chleb, musimy wykonać szereg czynności. Dzieci próbowały więc przygotować pole pod zasiew, używając do tego brony, następnie siać ziarenka, z których wyrośnie zboże. Dowiedziały się też, że następnym etapem są żniwa. Samodzielnie ułożyły mendel, aby potem wymłócić zboże za pomocą cepów. Po tej czynności trzeba było zboże zebrać do przetaka, przesiać i zmielić z wykorzystaniem żarna. Nadszedł wreszcie czas na wykonanie z powstałej mąki ciasta oraz uformowanie i upieczenie pysznego chlebka w tradycyjnym piecu ceglanym.

Przygoda poprowadziła przedszkolaków dalej. Swoją wiedzę utrwaliły w Muzeum Miasta Pabianic na lekcji muzealnej poprowadzonej przez Justynę Ruszkiewicz. Potwierdziła ona wiadomości zdobyte wcześniej przez dzieci, uzupełniając o nowe fakty, wspierając się eksponatami zgromadzonymi na wystawie.
Końcowym efektem działań będzie przedstawienie zdobytej wiedzy za pomocą wystawki umieszczonej w przedszkolnym korytarzu.
foto: przedszkole

