• 1Mackiewicz
    2Witczak
    3Zakrzewski
    5Hile
    6Kozowska
    7Kups
    7Stasiak
    8Berner
    9Gryzel
    9Marczak
    10Michalski
    11Grenda
    12Paszkiewicz
    14Wojcik
    14Zeligowski
    15Grabarz
    16HaburaJoanna
    16Korona
    16Zaborowska
    17Brozyna
    17Jozwiak
    17Pedziwiatr
    17Redowicz
    18Kania
    18Sikora
    18sRusinek
    19Duraj
    19Grzejszczak
    19Wojtowicz
    20Bujacz
    20Gryglewski
    20Habura
    21Jaksa
    21Stencel
    21ZStasiak
    22Lenarczyk
    22Pierzchaa
    22Skrobacz
    23Badek
    23Wadowska-Filarska
    24Nowak
    24Ramisz
    24Wojtczyk
    25Lewandowska
    26Wroblewski
    previous arrow
    next arrow
  • Aksamitne poliki wołowe w sosie śliwkowym, krzepiąca lazania wegetariańska, a na deser rozkoszny sernik z lawendą – to tylko początek podróży w karcie dań „Lawenda Bar”.

    Otwarty miesiąc temu lokal, jedyny w swoim lawendowym wydaniu, zaprasza dorosłych i dzieci na przepyszne obiady. W menu: zupy (rosół z makaronem własnej roboty, żurek i gulaszowa), naleśniki z serem lub szpinakiem, sałatki (cezar, z polędwiczką i cztery sery), potrawy z ryb (gotowane, smażone i pieczone), dania mięsne (devolay, sznycel, schabowy, mielony, golonki, policzki wołowe), pierogi (z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami) i oczywiście desery.
    „Lawenda” kusi daniami również małych konsumentów. W zestawie dla dzieci królują: kremik pomidorowy, popsy z kurczaka, naleśniki z twarożkiem, placuszki i kopytka na słodko. Wisienką na torcie są tarty oraz sernik z lawendą, mascarpone, białą czekoladą i konfiturą z czarnej porzeczki.
    Dania dostępne są na wynos oraz z dowozem. Po zakończeniu obostrzeń klienci będą mogli zasiąść także do posiłków w sali lawendowej.

    Dania są przepięknie serwowane i – co najważniejsze – bez sztucznych dodatków smakowych, ulepszaczy i konserwantów. Kuchnia bazuje na naturalnych składnikach, przyprawach i ziołach. Każde danie przygotowywane jest zgodnie z indywidualnym zamówieniem.
    Większość menu robiona jest metodą SOUS-VIDE. To określenie pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie „w próżni”. Stosując tę metodę, przygotowuje się pyszne potrawy na każdą okazję – zapakowane próżniowo jedzenie przyrządza się w kąpieli wodnej o precyzyjnie ustalonej temperaturze. Dzięki temu dania pozostają soczyste i lepiej nasycone smakiem przypraw i marynat. Taka metoda zapobiega utracie soków i naturalnego smaku. Kolejną zaletą jest skrócony czas oczekiwania na zamówienie (do 20 minut). Do posiłków polecane są parzone napary ze zdrowych ziół, takich jak lipa, rumianek, mięta, skrzyp polny i pokrzywa.

    Szef kuchni Michał Pieczyna własnoręcznie wypieka chleb, produkuje makarony, syrop lawendowy (używany do ciast, napojów, owsianki) i cukier lawendowy oraz lawendową oliwę. Ta ostatnia ma przeróżne zastosowania, m.in. do przygotowywania potraw, do smażenia czy w kosmetyce. Produkty te dostępne są w sprzedaży na miejscu.
    Oliwę z lawendą i lawendowy syrop możemy kupić w zestawie degustacyjnym lub jako mały prezent za 8,90 zł.

    Pod koniec stycznia pojawi się długo oczekiwana przez smakoszy dziczyzna. Pierwszym rarytasem z zastosowaniem tego rodzaju mięsa będzie „Burger z dzika”!

    „Lawenda” każdego dnia poleca nowy zestaw obiadowy publikowany na stronie www.lawenda.pl i na swoim fanpage’u. Znajdziemy tam szczegółowe menu wraz z cenami oraz specjalną kartę dań polecaną przez samego szefa kuchni.

    Codziennie dostępne są makarony spaghetti – z wyjątkiem wtorków, kiedy serwowane są ręcznie robione makarony tagliatelle (aglio olio z kurczakiem, bolonese, z polędwiczką lub podgrzybkami).

    Usługi „Lawendy” to także catering bankietowy i dwie sale do wynajęcia na przeróżne spotkania i imprezy.

    Lawenda Bar Pabianice
    ul. 20 Stycznia 60/1A
    czynne: 7 dni w tygodniu, w godzinach od 11.00 do 18.00
    kontakt: tel. 537 977 200, 42 211 07 57
    e-mail:kontakt@lawendabar.pl
    www.lawendabar.pl

    foto: Tymoteusz Malinowski (Raspberry Workshop)
    FB: @raspberry workshop IG: @raspberry_workshop

    Udostępnij