• Na otwarcie nowej wystawy „Świat toruńskiego piernika” w Muzeum Miasta Pabianic udali się uczniowie SP nr 5, 9 i 15. Poznawali tajniki jego wypiekania oraz uczestniczyli w warsztatach i degustacjach.

    Ekspozycja „Świat toruńskiego piernika” postała w 2008 roku i stanowi „wędrujący” wariant wystawy stałej prezentowanej w Muzeum Okręgowym w Toruniu.

    Młodych gości przywitali Antoni Michalak, prezes Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Okręgowego w Toruniu, i Krzysztof Lewandowski, pracownik Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa.

    – Dzisiaj poznamy historię wszystkimi zmysłami w tym między innymi poprzez zapachy i smak – powiedział Lewandowski.

    Po wejściu do pierwszej sali muzealnej młodzież zobaczyła specjalnie zaprojektowaną łódź stylizowaną na kształt drewnianej kogi – żaglowca handlowego.

    – Takimi łodziami kupcy docierali Wisłą z Torunia do Bałtyku i żeglowali po morzu.

    Ekspozycję wypełniają obiekty muzealne, m.in. formy piernikowe, naczynia drewniane, gliniane i kamionkowe, a także cynowe kufle i kubki oraz formy do babek i cukierków. Na wystawie można zobaczyć rekonstrukcję kramu piernikarskiego, sklepu i piekarni.

    Po zwiedzeniu wystawy uczniowie uczestniczyli w warsztatach wypieku pierników poprowadzone przez Anetę Adamczyk, Joannę Aleksandrowicz i Piotra Poredę z działu historycznego MMP.

    Gotowe ciasto trzeba było ugnieść.

    Było mi bardzo ciężkopowiedziała Julia z SP 5.

    Następnie uczniowie wzięli wałki do rąk i po rozwałkowaniu ciasta wkładali je do form i obcinali, gdy było go za dużo. Tak przygotowane formy z ciastem pracownicy muzeum wkładali do piekarnika.

    – Nie mogliśmy się doczekać na upieczone pierniki – mówili uczestnicy. Gdy dostaliśmy już gotowe wypieki, to zabraliśmy je do domu. Mogliśmy je zjeść, ale wolimy je ozdobić i pozostawić na pamiątkę.

    Wystawę można obejrzeć do 25 maja. Muzeum zaprasza również grupy zorganizowane na warsztaty, trzeba tylko wcześniej umówić się na termin.

    Udostępnij