Na otwarcie nowej wystawy „Świat toruńskiego piernika” w Muzeum Miasta Pabianic udali się uczniowie SP nr 5, 9 i 15. Poznawali tajniki jego wypiekania oraz uczestniczyli w warsztatach i degustacjach.
Ekspozycja „Świat toruńskiego piernika” postała w 2008 roku i stanowi „wędrujący” wariant wystawy stałej prezentowanej w Muzeum Okręgowym w Toruniu.
Młodych gości przywitali Antoni Michalak, prezes Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Okręgowego w Toruniu, i Krzysztof Lewandowski, pracownik Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa.
– Dzisiaj poznamy historię wszystkimi zmysłami w tym między innymi poprzez zapachy i smak – powiedział Lewandowski.
Po wejściu do pierwszej sali muzealnej młodzież zobaczyła specjalnie zaprojektowaną łódź stylizowaną na kształt drewnianej kogi – żaglowca handlowego.
– Takimi łodziami kupcy docierali Wisłą z Torunia do Bałtyku i żeglowali po morzu.
Ekspozycję wypełniają obiekty muzealne, m.in. formy piernikowe, naczynia drewniane, gliniane i kamionkowe, a także cynowe kufle i kubki oraz formy do babek i cukierków. Na wystawie można zobaczyć rekonstrukcję kramu piernikarskiego, sklepu i piekarni.
Po zwiedzeniu wystawy uczniowie uczestniczyli w warsztatach wypieku pierników poprowadzone przez Anetę Adamczyk, Joannę Aleksandrowicz i Piotra Poredę z działu historycznego MMP.
Gotowe ciasto trzeba było ugnieść.
– Było mi bardzo ciężko – powiedziała Julia z SP 5.
Następnie uczniowie wzięli wałki do rąk i po rozwałkowaniu ciasta wkładali je do form i obcinali, gdy było go za dużo. Tak przygotowane formy z ciastem pracownicy muzeum wkładali do piekarnika.
– Nie mogliśmy się doczekać na upieczone pierniki – mówili uczestnicy. – Gdy dostaliśmy już gotowe wypieki, to zabraliśmy je do domu. Mogliśmy je zjeść, ale wolimy je ozdobić i pozostawić na pamiątkę.
Wystawę można obejrzeć do 25 maja. Muzeum zaprasza również grupy zorganizowane na warsztaty, trzeba tylko wcześniej umówić się na termin.