• News will be here
  • Muzeum Miasta Pabianic zaprasza na wykład pt. „Jajko nie tylko na Wielkanoc”, który odbędzie się w niedzielę, 3 kwietnia, o godz. 16.00 w dworze przy ul. Stary Rynek 1.

    Wykład poprowadzi dr Łukasz Grzejszczak, który opowie o roli jaką odgrywało jajko w kulturze kulinarnej, ale także w sztuce i obyczajowości. Omówione zostaną zarówno słynne jajka wykonywane przez firmę jubilerską Petera Carla Fabergé, jak również rodzaje zastawy stołowej służącej do podawania i jedzenia jajek na przełomie XIX i XX wieku. Przywołane zostaną także dawne przepisy kulinarne.

    Dr Łukasz Grzejszczak to znany historyk sztuki, krytyk artystyczny, nauczyciel akademicki, muzealnik-kustosz dyplomowany, twórca oraz kurator wielu wystaw. Pracownik naukowo-dydaktyczny Politechniki Łódzkiej (Wydział Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów), a także ceniony znawca i ekspert w zakresie dzieł sztuki. Od kilkunastu lat prowadzi badania nad kulturą materialną i artystyczną w środowisku łódzkiego mieszczaństwa i burżuazji przełomu XIX i XX wieku.

    Udostępnij