• News will be here
  • W poniedziałek, 27 listopada, uczniowie technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół nr 3 uczestniczyli w Dniu Kariery Hotelu Hilton.

    „Niektórzy ludzie śnią o sukcesie, inni budzą się i ciężko na niego pracują” – jako pierwszy słowa te wypowiedział Winston Churchill, a Conrad Hilton, założyciel sieci hoteli, użył tego cytatu w jednym ze swoich przemówień, bo doskonale znał wagę tych słów. Aby pomóc kolejnym pokoleniom hotelarzy zrozumieć tę mądrość, Double Tree by Hilton w Łodzi zaprosił uczniów klas hotelarskich z  całego województwa na Dzień Kariery do swojego obiektu.

    W wydarzeniu, które odbyło się 27 listopada, uczestniczyła klasa druga technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół nr 3 pod opieką nauczyciela przedmiotów hotelarskich Marioli Lach.

    Po godz. 9.00 rozpoczęła się pierwsza część wydarzenia, w czasie której uczniom przedstawiono sieć Hilton, jej 21 marek, historię oraz schemat organizacyjny Double Tree by Hilton w Łodzi. O działalności Łódzkiej Organizacji Turystycznej opowiedziała wiceprezes tej organizacji Dagmara Śmigielska, natomiast z działalnością Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego zapoznał prezes Ireneusz Węgłowski. Po krótkiej przerwie przyszłych hotelarzy podzielono na grupy i przydzielono do poszczególnych warsztatów: Sales & Marketing (wiedza o funkcjonowaniu działu sprzedaży i marketingu), Food & Beverage (standardy panujące w restauracji i barze, praca nad koktajlami, obsługa gości w barze oraz możliwość samodzielnego przygotowania koktajlu bezalkoholowego), Conference & Banqueting (wiedza o realizacjach eventowych w hotelu i o przygotowaniach do konferencji i bankietów), Revenue Managment – Optymalizacja Przychodów (zarządzanie ceną, co w dużej mierze decyduje o dochodowości obiektu), Obsługi Gościa (standardy obsługi gości hotelowych, proces ich meldowania, wymeldowania i rozliczania finansowego całego pobytu) oraz Działu Utrzymania Czystości (techniki sprzątania pokoi hotelowych, kontrola czystości w hotelu kategorii 4).

    Najbardziej aktywni podczas trwania warsztatów uczniowie otrzymali nagrody-niespodzianki, po czym wszyscy udali się do sali koncertowej na lunch, który był ostatnim punktem programu Dnia Kariery.

    foto: ZS 3

    Udostępnij