W Warsztacie Terapii Zajęciowej w nowych pomieszczeniach odbył się finał projektu „Smaczny Zakątek”.
„Masterchef” WTZ pod okiem Bartłomieja Predla, finalisty programu „Ugotowani”, z udziałem podopiecznych WTZ, wolontariuszy i pracowników banku BGK z Warszawy dostarczył wielu wrażeń i emocji. Uczestnicy podzieleni byli na cztery drużyny. W ciągu pół godziny musieli przygotować dwie potrawy – słodką i słoną. Jury w składzie: Bartłomiej Predel, Maria Pabich oraz Paulina Malinowska wyróżniło grupę drugą za pomysłowość i innowacyjność.
– Głównym celem projektu jest zwiększenie świadomości i umiejętności dotyczących zdrowego stylu życia osób niepełnosprawnych, poznanie zasad prawidłowego odżywiania, poznanie zasad bezpiecznej obsługi sprzętów AGD i urządzeń w kuchni, nauka samodzielnego robienia zakupów, zdobycie wiedzy dotyczącej nawyków higienicznych – mówi Agnieszka Jaksa, kierownik WTZ.
Tego typu projekty to również promocja aktywnego i zdrowego stylu życia, to integracja osób pełnosprawnych z niepełnosprawnymi, to łamanie barier poprzez wspólne przygotowywanie posiłków i ukazywanie alternatywnych form spędzania czasu wolnego.
Projekt zakładał również doposażenie pracowni gospodarstwa domowego w WTZ. Kuchnia wzbogaciła się o piec z płytą indukcyjną, blender, robot kuchenny, frytkownicę i dwie patelnie. Będzie wielkie gotowanie!