Pabianickie Centrum Medyczne przystąpiło z początkiem listopada do ogólnopolskiego, pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”.
Został on zainicjowany przez Ministerstwo Zdrowia, aby poprawić jakość żywienia pacjentów, którzy są hospitalizowani. Jego celem jest również poszerzenie wiedzy o żywności i sposobie żywienia, który sprzyja powrotowi do zdrowia. Wskazówek i porad w tej dziedzinie mają udzielać dietetycy.
W Pabianickim Centrum Medycznym została już zatrudniona dietetyczka, a pracownicy działu żywienia realizują przy jej pomocy nałożone przez program wytyczne.
– Znajduje się wśród nich między innymi opracowywanie przez dietetyka jadłospisu na co najmniej 7 dni oraz przygotowywanie posiłków w oparciu właśnie o ten jadłospis. A także zapewnienie ich regularności, co oznacza, że przerwa między posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin – wyjaśnia kierująca działem Joanna Rozwens.
Zadaniem dietetyczki jest również sprawdzanie, czy posiłki są przyrządzane ze świeżych produktów, jaką mają temperaturę, zapach, konsystencję i wygląd. Taka ocena musi być przeprowadzana codziennie, obejmując śniadanie, obiad i kolację – w co najmniej połowie stosowanych diet. Natomiast każdą dietę należy poddawać wspomnianej weryfikacji minimum raz w tygodniu.
Dla placówek medycznych, które przystąpiły do programu „Dobry posiłek w szpitalu”, udział w nim oznacza również dodatkowe pieniądze na żywienie pacjentów. Za jeden dzień hospitalizacji jednej osoby Narodowy Fundusz Zdrowia dopłaci szpitalom 25,62 zł, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymogów programu.
Pilotaż potrwa do końca czerwca 2024 roku.
foto: PCM